تحولات منطقه

۲۴ دی ۱۳۹۶ - ۱۴:۳۱
کد خبر: ۵۸۳۹۴۱

روابط عمومی آستان قدس رضوی در واکنش به اظهارات علی مطهری درباره مالیات آستان قدس، جوابیه ای صادر کرد.

توضیحات آستان قدس درباره اظهارات علی مطهری
زمان مطالعه: ۵ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، روابط عمومی آستان قدس رضوی(ع) در واکنش به اظهارات علی مطهری درباره مالیات آستان قدس، جوابیه‌ای به‌شرح زیر صادر کرد.

بسمه تعالی

آقای مطهری! لطفاً بر مبنای قانون و با اطلاعات درست سخن بگویید

آستان قدس در پرداخت مالیات به همه تکالیف قانونی عمل کرده است

در ادامه طرح شبهات بی‌مبنا و فاقد پایه قانونی و شرعی علیه آستان قدس رضوی، آقای علی مطهری نایب‌رئیس محترم مجلس شورای اسلامی نیز اخیراً طی اظهاراتی، متأسفانه بدون علم به قانون و اطلاع دقیق و درست از اجرای قوانین، نکاتی را درباره پرداخت مالیات توسط آستان قدس رضوی بیان کرده که حقیقتاً طرح آن از سوی فردی که منتسب به بیت یک فقیه و مجتهد بلندآوازه و صاحب‌نام است و از سوی دیگر عنوان مدرس دانشکده الهیات را یدک می‌کشد، بعید و عجیب به‌نظر می‌رسد.

وی در بخشی از اظهارات خود می‌گوید:

«مسئله دیگر تعیین تکلیف نهادهای زیرمجموعه رهبری از قبیل ستاد اجرائی فرمان امام(ره) و بنیاد مستضعفان است که اینها بعد از سرنگونی حکومت شاه برای تعیین تکلیف اموال به‌طور موقت ایجاد شدند، اما امروز بخشی از اقتصاد کشور در دست اینهاست و باید اصلاح شوند؛ جز این راه، راه دیگری نداریم. هر کسی یا هر نهادی که درآمدی دارد، باید مالیات بدهد؛ معنی ندارد که بگوییم آستان قدس معاف از مالیات است».

امید است در این جمله، آقای علی مطهری دچار سهو لسان شده باشد وگرنه هر دانش‌آموز ابتدایی می‌داند که قرار دادن نام آستان قدس رضوی در ردیف نهادهای محترمی که بعد از سرنگونی رژیم طاغوت و با دستور حضرت امام خمینی(ره) تأسیس شده‌اند، یک خطای فاحش تاریخی است، هرچند ادعای آقای مطهری در خصوص موقتی بودن همان نهادها نیز نادرست و بی‌پایه است.

آستان قدس رضوی، نه نهادی تازه‌تأسیس و نه موقتی است؛ بلکه سابقه‌ای دیرین به‌طول ارادت مسلمانان و شیعیان جهان و ایران به مضجع نورانی و بارگاه ملکوتی حضرت ثامن الحجج(ع) دارد. از منظر حقوقی نیز منشأ اموال و املاک آستان قدس، وقف و نذر است که قواعد فقهی و حقوقی خاص خود را داشته و در طول قرون و اعصار حتی حکام جور نیز به‌واسطه ملاحظه اعتقادات دینی مردم، به این قواعد احترام گزارده و رعایت حرمت این بارگاه و موقوفات آن را کرده‌اند.

اما در خصوص این اظهارنظر آقای مطهری که گفته است «نباید آستان قدس از مالیات معاف باشد»، به‌نظر می‌رسد ایشان حتی زحمت مطالعه سوابق قانونی این موضوع را به خود نداده و اطلاعات درستی هم از وضعیت کنونی پرداخت‌های مالیاتی آستان قدس ندارد. فلذا جهت یادآوری ایشان و تنویر اذهان مخاطبان محترمی که اظهارات وی را ملاحظه کرده‌اند، خاطرنشان می‌کنیم:

الف)  در بخش‌های مختلف آستان قدس رضوی همانند همه دستگاه‌ها و نهادهای دولتی و غیردولتی، «مالیات تکلیفی» و «مالیات بر ارزش افزوده» حسب دستور مقام معظم رهبری، مطابق قواعد قانونی پرداخت می‌شود. آیت الله رئیسی تولیت محترم آستان، بیشترین تأکید را بر ضرورت شفافیت مالی در همه بخش‌های آستان داشته‌اند و اسناد این پرداخت‌های مالیاتی کاملاً شفاف و در دسترس است.

ب)  درخصوص نذورات و موقوفات آستان قدس، مطابق نص صریح قانون، موقوفات، نذورات و هدایای نقدی و غیرنقدی اهدایی به همه عتبات مقدسه، مساجد، تکایا و... مشمول معافیت مالیاتی هستند.

اصولاً اموال اهدایی به مؤسسات خیریه و فرهنگی در بسیاری از کشورهای جهان مشمول مالیات نمی‌شود و  در کشور ما نیز بر اساس بند الف ماده ۱۳۹ قانون مالیات‌های مستقیم  «موقوفات، نذورات، پذیره، کمکها و هدایای دریافتی نقدی وغیرنقدی آستان قدس رضوی(ع)، آستان حضرت عبدالعظیم الحسنی(ع)، آستانه حضرت معصومه(س)، آستان حضرت احمدبن موسی(ع) (شاه‌چراغ)، آستان مقدس امام خمینی(ره)، مساجد، حسینیه‌ها، تکایا و سایر بقاع متبرکه از پرداخت مالیات معاف است. تشخیص سایر بقاع به‌عهده سازمان اوقاف و امور خیریه می‌باشد».

گفتنی است بر اساس سایر بندهای ماده ۱۳۹، کمک‌های اهدایی به هلال احمر، صندوق‌های بازنشستگی، مؤسسات خیریه و عام‌المنفعه، مطبوعات و مؤسسات فرهنگی و... نیز از پرداخت مالیات معاف می‌باشند، بر همین اساس، احتمالاً جناب آقای مطهری خوب می‌دانند که چرا بابت مؤسسات فرهنگی و انتشاراتی که مدیریت آنها را به‌عهده دارند، مالیاتی پرداخت نمی‌کنند!

ج)  در خصوص شرکت‌ها و مؤسسات وابسته به آستان قدس، از آنجا که قاطبه آنها ریشه وقفی دارند طبق نظر امام(ره) معاف از مالیات هستند. در اواسط دهه ۶۰ حضرت امام خمینی(ره) شفاهاً به نخست وزیر وقت دستور داده بودند که نباید از آستان قدس مالیات گرفته شود. در ۲۰ فروردین ۱۳۶۸ نیز حضرت امام در پاسخ  به نامه تولیت فقید مرحوم آیت الله واعظ طبسی در خصوص معافیت مالیات آستان قدس، این‌گونه دستور دادند:

«بسمه تعالی

جناب آقای موسوی، نخست وزیر محترم

همان‌طور که قبلاً گفته‌ام آستان قدس رضوی و شرکت‌ها و مؤسسات وابسته از پرداخت هر گونه مالیاتی معاف می‌باشند. نظر اینجانب را به مقامات ذی‌ربط ابلاغ نمایید.

۲۰/ ۱/ ۶۸ روح‌اللّه‌ الموسوی الخمینی»

همان‌گونه که ملاحظه می‌شود دستور حضرت امام(ره) در این زمینه کاملاً شفاف و روشن است و جای هیچ گونه تفسیر و تأویلی ندارد.

در سال ۱۳۹۵ نیز آیت الله رئیسی تولیت محترم آستان طی نامه‌ای خطاب به مقام معظم رهبری در خصوص ادامه معافیت‌های مالیاتی شرکت‌های آستان قدس از ایشان استعلام کردند که معظم‌له در پاسخ  مرقوم فرمودند:

«در خصوص معافیت مالیاتی آستان قدس و شرکت‌ها و مؤسسات وابسته، نظر همان است که قبلاً نیز گفته شده، نظر مبارک حضرت امام راحل(ره) نیز بر همین منهج بوده که درآمدهای آستان و شرکتها و مؤسسات وابسته از هرگونه مالیات معاف می‌باشند. البته این حکم شامل مالیاتهای تکلیفی و مالیات بر ارزش افزوده نمی‌شود».

ایشان در ادامه همین دستور تصریح کردند:

«لکن چون فعالیت‌های اقتصادی باید شفاف و رقابت‌پذیر باشد، توصیه می‌شود که مالیات شرکت‌ها و مؤسسات، برابر مقررات محاسبه و پرداخت و به‌صورت جمعی خرجی عیناً به آستان برگشت داده شود».

در راستای عمل به توصیه حکیمانه مقام معظم رهبری در جهت شفافیت و رقابت‌پذیری و نیز ارتقای بهره‌وری، آستان قدس رضوی با همکاری سازمان امور مالیاتی، تدوین شیوه‌نامه‌ای اجرایی را در دستور کار قرار داد و کلیه شرکت‌ها موظف شدند تا ضمن تکمیل بموقع اظهارنامه مالیاتی، اقدام به پرداخت مالیات متعلقه به‌صورت جمعی خرجی نمایند.

رقم برآوردی مالیات عملکرد سال ۱۳۹۶ شرکت‌های آستان قدس نیز در آبان ماه امسال طی نامه‌ای به سازمان امور مالیاتی کشور اعلام و به حساب مربوطه واریز شده تا در بودجه سال ۹۷ به‌صورت جمعی خرجی لحاظ شده و مطابق «نیَت واقف» هزینه شود.

گفتنی است آستان قدس رضوی علاوه بر پرداخت‌های مذکور، بر اساس بند ۲ و ۳ حکم رهبر معظم انقلاب اسلامی در انتصاب آیت الله رئیسی به‌عنوان تولیت آستان، طی دو سال اخیر بخش عمده‌ای از فعالیت‌های خود را به محرومیت‌زدایی در سراسر کشور اختصاص داده و با تشکیل معاونت امداد مستضعفین و بنیاد کرامت، چندین برابر مالیات محاسبه‌شده را صرف کمک به اقشار محروم و مستضعف جامعه و بهبود شرایط زندگی آنان می‌کند.

بر این اساس همان‌گونه که بیان شد، آستان قدس رضوی برخلاف شبهه‌افکنی‌هایی که یا از روی عدم آگاهی و یا از روی غرض‌ورزی است، در پرداخت مالیات به تکالیف قانونی خود عمل کرده و عملکرد آن در این باره کاملاً شفاف است، مگر آن‌که عده‌ای بخواهند چشم خود را بر روی واقعیت بسته و یا قوانین موضوعه کشور را قبول نداشته باشند که آن موضوع دیگری است.

والعاقبة للمتقین

اداره‌کل روابط عمومی آستان قدس رضوی

منبع: خبرگزاری تسنیم

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.